Mobil i Australien

När man åker till Australien gäller det att fortfarande kunna kommunicera med folk. Är du ute på krogen så måste du kunna komma i kontakt med dina vänner om ni skulle komma bort och liknande. Det är mycket ofördelaktigt att fortfarande använda sig av det svenska mobilabonnemanget i och med att du då kommer att behöva betala kostnad för att samtalet först kopplas till Sverige för att sedan åter kopplas ner till den du söker i Australien. Det kommer att bli mycket dyrt och även om du bara kommer att stanna i en månad är Australiensiskt SIM-kort är bra investering.

Det enda som går att skaffa som backpacker är förbetalda kontantkort (Australiensarna kallar det ”Pre-paid”). Många av de kontantkort som finns på marknaden har till och med gratis internet, till en viss gräns, och fria sms och samtal.

optus-mobilDet kontantkort som vi rekommenderar är ”Optus Pre-paid”. Det är ett mycket fördelaktigt kontantkort och för endast $30 får du 500Mb surf, gratis SMS, och framför allt 250 fria minuter till både Australien och Sverige i en månad.

Reser du tillsammans med en resekompis rekommenderar vi också att den ene utav er skaffar ett förbetalt kontantkort som kostar $50 dollar för en månad. Den lösningen ger istället 2,5 GB internet och 450 minuter gratis samtal. Den andra bör istället skaffa ett kontantkort som räcker länge och kallas ”Long expiry cap”. Det kontantkortet kostar $30 men kan räcka hela resan om alla samtal hem är från telefonen laddad med $50 pre-paid.  Ni kommer att börja spara pengar efter tre månader och samtidigt ha mycket mera data att använda.

SIM-kort i Australien

SIM-korten i Australien är precis samma som de i Sverige och kommer alltså att passa i din svenska telefon. Med andra ord behöver inte du oroa dig om att behöva skaffa ny telefon i Australien. Även om du har ett mini-SIM till en ny smartphone, så finns dessa även i Australien.

Låsa upp telefonen inför resan

När du resen utomlands gäller det att se till att din telefon kan användas med andra SIM-kort. Operatörer i Sverige tycker om att låsa telefoner för att du endast skall kunna använda din telefon med dem. Se till att din telefon är upplåst innan du ger dig av. Att låsa upp en telefon kostar inte mycket, ungefär 300kr och är mycket värt det.

Leave a Reply