Jobba i Australien

Det är mycket vanligt att passa på att dryga ut resekassan och jobba lite under resans gång i Australien. Australien är ett dyrt land i förhållande till Asien och därför ett lämpligt ställe att tjäna ihop pengar. För att kunna jobba krävs det däremot att du skaffar dig ett arbetsvisum inför din resa. Det allra mest populära visumet bland backpackers är ett ”Working Holiday Visa”. Detta finns att läsa mer om här.

Det är mycket vanligt att jobba på en farm under sin resa i Australien. Just farmer brukar, varje säsong, ha massvis med backpackers som plockar frukt och grönsaker. Det är ofta ganska bra betalt. Lönen brukar ofta ligga på mer än $20 i timmen (ca 120 kronor) och i och med att farmerna ligger långt ifrån storstäder och fest kan man spara ganska mycket på kort tid. Farmjobb finns att finna på sidor som http://gumtree.com.au/ (Australiens motsvarighet till blocket), men det finns också gott om så kallade ”Working Hostel” som fixar boende och förser de inneboende med farmjobb.

Tax file number (TFN)

För att kunna jobba i Australien krävs det också att man skaffar sig ett ”Tax file number”. Det fungerar som ett arbets-ID och är unikt för dig. Det är mycket viktigt att hålla detta hemligt och endast ge det till arbetsgivare.

Ett tax file number går först att ansöka om när man anlänt till Australien och kommer, efter ansökan, att komma på posten mellan 10 och 47 dagar. Att ansöka om ett TFN är enkelt och går att göra på denna hemsida.

Leave a Reply