Guide inför Australien

Hur behöver man då förbereda sig för att kunna åka iväg på en resa likt vår? Jag har blivit ombedd från flera håll om att göra en guide med information om vad som behöver fixas innan en resa till Australien och därför lägger jag upp den här.

Vad du behöver fixa innan resan:

1. Planera övergripande:
Kom underfund med vart du vill åka, vad du vill göra och hur du ska genomföra detta i Australien, men även om du vill besöka något ytterligare land när du ändå är på resande fot. Vill du endast semestra, studera, eller kanske jobba lite emellanåt? Hur länge vill du vara i Australien?

2. Planera utresedatum:
Beroende på hur man besvarar frågorna i första punkten kan lämpligaste resedatumet variera. Planerar man att vara vid havet bör man ta reda på när krokodiler, stingers, hajar etc. belägrar kusterna och inte vara där just då. Klimatet och värmesäsongerna är dessutom helt tvätt emot Sveriges och bör också tas i beaktning.

3. Kolla upp visum:
Vilket visum man behöver, om man ens behöver något, beror på hur länge man skall vara och vad man ska göra i Australien, samt vilket civilstånd man befinner sig i. Kolla upp, lite snabbt, att införskaffandet av visum inte kommer att innebära några problem. Det kan du kolla upp här.

4. Boka flygbiljeter:
Nu är det dags att boka flygbiljetter. Om du ska ha en enkel flygbiljett, eller tur- och retur beror på hur väl du kan planera din resa i förväg. Kan du i förväg veta vilken dag du ska åka hem är det naturligtvis ekonomiskt fördelaktigt att boka en tur- och retur-biljett, men det är inte alltid så lätt att veta om resan tros bli lång. Värt att nämna är att man riskerar behöva visa upp ett bevis på att man har tillräckligt med pengar för att kunna leva där och finansiera hemresa. 30 000 kronor är nog ett minimikrav.

5. Införskaffa visum:
Nu är det dags att införskaffa ett eventuellt visum. Det kan man göra här. Kostnaden varierar beroende på dollarkursen. När vi skaffade vårat “Working Holiday Visa” som ger möjlighet till att arbeta och semestra i max ett år kostade det ungefär 2 300 kr.

6. Skaffa reseförsäkring:
Om du ska vara på resande fot i mer är 45 dagar är det verkligen rekommenderat att skaffa en reseförsäkring som täcker olycksfallsskador, läkekostnader, medicinsk invaliditet, dödsfall, stöld, rättsskydd, ansvarsskydd, överfallsskydd etc. Du bör även skaffa denna försäkring som en utökning av hemförsäkringen vilket kommer göra försäkringen mycket billigare. För 8 månader kostade en reseförsäkring för oss hos länsförsäkringar 2 300 kronor.

7. Vaccinera dig:
Se över vaccinationsbehov utefter vad du ska göra och de platser du ska besöka. Detta kan kollas upp här. Se till att börja vaccinera dig i god tid, eftersom vissa vaccinationer behöver tas i flera doser med någon månads/-ers mellanrum.

8. Planera ingående:
Försök att planera så ingående som du vill och kan. Man tjänar alltid på att vara väl förberedd och läsa på mycket. Bestäm åtminstone boende och rutt första veckan. Att planera boende är speciellt viktigt då du kommer att behöva berätta om vart du ska bo, när du ska komma in i Australien på flygplatsen. Se, därför, till att komma ihåg adressen!

9. Införskaffa ryggsäck:
Se till att ha en bra och rymlig ryggsäck med dig. Höftbälte är ett måste på denna ryggsäck för att avlasta ryggen och ta mer vikt på höfterna. Ryggsäckens storlek bör också avspegla resan. Du bör alltså inte ha en liten 40 liters ryggsäck för 8 månader i Australien.

10. Packa:
Det är nu dags att börja packa. Det kan vara bra att börja tänka och köpa packning en månad innan avfärd. Kolla in vår packguide med tillhörande packlista för att inte glömma något och packa rätt. Den finner du här.

Leave a Reply